Харківська «Батьківщина» вимагає продовжити мораторій на продаж землі

7 грудня Харківська «Батьківщина» провела селянське віче щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Учасники віче звернулися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості запровадження в нинішніх умовах продажу землі сільськогосподарського призначення.

1 січня 2018 року закінчується мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Фактично розпочнеться торгівля останнім і найціннішим ресурсом, що залишається поки що у власності нашого народу, – найродючішими у світі українськими чорноземами!

Прибічники вільного продажу землі сільськогосподарського призначення нібито відстоюють ринкові цінності та право селян розпоряджатись власним майном. Проте, ці аргументи не можуть замаскувати справжніх намірів поборників «ринку землі» скупити за безцінь родючі чорноземи та перетворити селян на кріпаків.

Зрозуміло, що за умов відсутності захисту власності та інвестицій, а також гострого дефіциту грошових коштів, навіть у вигляді кредитних ресурсів, єдине, до чого призведе право на продаж землі це скуповування земельних паїв великими агрохолдингами та корпораціями. Вже зараз десять найбільших агрохолдингів володіють (на правах власності чи оренди) мільйонами гектарів та чинять тиск щодо відмови від землі на малі сільськогосподарські підприємства та на сімейні ферми.

Якщо мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення буде скасовано,  фермери та селяни будуть поставлені в такі умови, коли їм нічого іншого не залишиться, як розпродати за безцінь свої паї і піти в найми до нових панів або їхати за кордон шукати кращої долі. Це призведе до остаточного знищення малих сільськогосподарських підприємств та сімейних ферм, які в усьому цивілізованому світі є основою аграрної складової економіки, масового зростання безробіття та посилення еміграції, а також до загибелі сіл та селищ.

На підставі вищевикладеного учасники селянського віче 07 грудня 2017 року звертаються з настійною вимогою:

– вжити всіх необхідних заходів для недопущення скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення;

– не допустити створення механізмів, що дозволятимуть торгувати землею сільськогосподарського призначення в обхід мораторію;

– продовжити на 10 років мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні, розробити практичні механізми стимулювання і розвитку фермерського господарства, малого і середнього бізнесу в аграрній сфері.