Іван Крулько: Знизити ціни на газ лише риторикою неможливо – потрібні управлінські рішення

Для того щоб ціна на газ знизилась, владі треба ухвалювати відповідні управлінські рішення, а не вимагати щось від «Нафтогазу».

Таку думку висловив заступник Голови партії «Батьківщина» Іван Крулько під час ранкового ефіру на телеканалі NewsOne.

За його словами, зокрема, «Батьківщина» пропонує встановити три правила.

«Перше – спрямувати весь газ українського видобутку для потреб населення, друге – знизити рентні платежі, третє – знизити рентабельність газовидобувних компаній з 300 до 30%, а також боротись із корупцією у газовій сфері», – зауважив народний депутат.

Окрім того, переконаний Іван Крулько, треба скасовувати постанову Кабміну, якою встановлена ціна на газ, і пускати вільний обіг газу або ухвалювати нову постанову з нижчою ціною.

«Тоді це питання можна буде вирішити. Тоді буде менше риторики та більше справ, на які так давно чекають люди», – продовжив політик.

Заступник Голови партії «Батьківщина» нагадав, що на відміну від нинішньої влади Юлія Тимошенко має реальний план та політичну волю для зниження ціни на газ.

«Завдяки позову Юлії Тимошенко і майже трирічній боротьбі у судах була скасована постанова Кабміну № 316, якою встановлювалось підвищення ціни на газ урядом. У суді доведено, що це було незаконно», – сказав він.

На думку Івана Крулька, свідченням тому, що у влади  немає ні бажання, ні плану знижувати ціни є, зокрема, й відповідь Міністерства енергетики, яку він днями отримав на депутатське звернення з приводу застосування коефіцієнту 0,8 на газ у Солотвино. У ній зазначено, що з 1 травня 2019 року по 31 грудня 2019 року роздрібна ціна природного газу для всіх  побутових споживачів становитиме 9716,54 грн/ 1 тис. кубометрів.

«На жаль, люди зробили не той вибір. Зараз наступає неопалювальний сезон і підвищення ціни так сильно відчутно не буде, а от що робитимуть у жовтні, коли опалювальний сезон розпочнеться і коли ціна зросте на понад 40%, як планувалось?» – риторично підсумував заступник Голови партії.