МПС ухвалив резолюцію щодо неприпустимості використання найманців як засобу підриву миру та прав людини

Міжпарламентський союз за ініціативою українських парламентаріїв ухвалив резолюцію щодо неприпустимості використання найманців та іноземних бойовиків як засобу підриву миру, міжнародної безпеки, територіальної цілісності держав та порушення прав людини.

Як зазначила народний депутат від фракції «Батьківщина», член Бюро Комітету з питань миру та міжнародної безпеки МПС Альона Шкрум, українську Резолюцію ухвалено вперше за 130 років діяльності Асамблеї.

«Тема для нас, для Йорданії та для всього світу  дуже болюча і важлива. Українська делегація рік тому пройшла спочатку важкий захист самої теми резолюції («Недопущення використання найманців як засобу підриву миру та порушення прав людини»), яку мав затвердити головний Комітет з миру та безпеки, потім мали місце експертні обговорення на попередній 139-й Асамблеї, потім драфт тексту, 131 поправку від 25 країн світу, непрості дискусії. І ще більш непростий збір голосів, голосування, і, нарешті, ухвалення», – написала вона у своєму Facebook.

Україна вперше з’являється тут як активний гравець зі своєю принциповою думкою, новими альянсами, союзниками та друзями, додала Альона Шкрум.

Зі свого боку співдоповідач по Резолюції, заступник Голови партії «Батьківщина», народний депутат Борис Тарасюк зазначив, що надзвичайну активність у намаганнях виведення з-під дії резолюції таких небезпечних акторів підриву миру і безпеки як найманці, іноземні бойовики та приватні військові компанії виявила парламентська делегація Швеції.

«Попри ці маневри, Асамблея відкинула їх і схвалила резолюцію у запропонованій редакції», – сказав він.

Як відзначили після засідання Асамблеї народні депутати, найбільшими нашими союзниками виявилися Швейцарія, Ірландія, Азербайджан, Йорданія, Таїланд, велика кількість арабських та африканських країн.

Нагадаємо, МПС  це найстаріша в світі міжпарламентська організація. Членами МПС є національні парламенти 163 країн. Союз має постійних спостерігачів в Генеральній Асамблеї ООН та загальний консультативний статус в Економічній і соціальній раді.