Олексій Рябчин: «Батьківщина» відстоює національні інтереси в питанні миротворців на Донбасі

Миротворчий контингент ООН має контролювати всю окуповану територію Донбасу, включно з кордоном між Україною та Росією, а не тільки лінію зіткнення, як того хоче Кремль.
Про це заявив народний депутат від «Батьківщини» Олексій Рябчин, який на запрошення Посольства Німеччини в Україні та Körber Foundation бере участь у Мюнхенському молодіжному форумі в рамках Мюнхенської безпекової конференції.

За його словами, наразі на конференції обговорюється доповідь Rasmussen Global Foundation, яку очолює колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, щодо розміщення на Донбасі миротворчого контингенту в складі близько 20 тисяч військовослужбовців.

Як зауважив Олексій Рябчин, позиція «Батьківщини» в цьому питання ґрунтується виключно на національних інтересах.

«Ми вважаємо, що миротворча місія має контролювати всю окуповану територію Донбасу, включно з кордоном між Україною та Росією. Миротворці не повинні заморожувати конфлікт, зупинившись на лінії зіткнення, як власне хоче Росія. Ми не хочемо ще одного Придністров’я, ще одного замороженого конфлікту. «Батьківщина» захищатиме наші національні інтереси», – повідомив він.

Також у рамках Мюнхенської безпекової конференції активно обговорюється питання, які саме країни мають представляти свої контингенти на Сході України.

У доповіді Rasmussen Global Foundation запропонувано, що окрім Австрії, Швеції, Фінляндії, які не є членами НАТО, контингент може включати Бразилію, Білорусь та низку інших дружніх до Росії країн.

«Виникає питання, як в представлених контингентах може бути друг Росії – Білорусь і не представлені країни-члени НАТО? І це тоді, коли наших громадян затримують в Білорусії, а потім вони опиняються в російських тюрмах. Коли Білорусь не голосує за резолюцію Генасамблеї ООН щодо анексії Росією Криму?» – обурився політик.

На його переконання, миротворча місія на Сході України не повинна завадити встановленню миру, вона не має сприяти реалізації російського сценарію, який імплементує «створення якоїсь децентралізованої республіки Росії».