Сергій Власенко: Непризначення голови КСУ може поставити під загрозу інавгурацію Зеленського

Відставка чинного голови Конституційного Суду і непризначення нового може призвести до серйозних політичних наслідків. Це може виглядати як спроба перешкодити інавгурації новообраного президента, що є неприпустимим.

Таке переконання висловив заступник Голови партії «Батьківщина» Сергій Власенко в кулуарах Верховної Ради, коментуючи ймовірну відставку голови Конституційного суду Станіслава Шевчука.

Він висловив побоювання з приводу того, що судді КСУ можуть стати заручниками чужої гри.

«Хотів би порадити суддям КСУ не поспішати з відповідним рішенням, бо це може виглядати як спроба перешкодити новообраному президенту прийняти присягу. Конституція України чітка: присягу новообраного президента приймає голова КСУ, а не в.о., заступник чи старший за віком», – пояснив Сергій Власенко.

Правник також висловив занепокоєння юридичною ситуацією, яка, на його думку, «може призвести до того, що хтось – чи то в межах країни чи поза межами – поставить під сумнів легітимність приведення до присяги новообраного Президента».

Зі свого боку, народний депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко вважає, що намагання відправити голову КСУ у відставку власне зараз – це перешкоджання новому президентові.

«Я б назвав цей процес, що відбувається, – мінуванням поля для майбутнього президента. Безумовно, такий важливий орган як КСУ може потрапити під контроль таких ретроградів  «порошенківського штибу». Намагання замінити голову КСУ – це саме із цього контексту», – зазначив він.